wrz - 12 - 2016

Piekarnia dzierżoniów

Bitwę o zdrowe odżywianie brytyjskich młodych ludzi rozpoczął Jamie Oliver, człowiek powiązany z kuchnią i kulinariami, dyrektor kuchni, kochający łatwe oraz dorodne posiłki. Przez wiele lat nie mógł odgadnąć, z jakiej przyczyny dzieci w szkołach brytyjskich faszerowane są śmieciowym jedzeniem wywodzącym od korporacji cateringowych, przygotowywanym w edukacyjnych kuchniach z głęboko mrożonych towarów oraz półproduktów, w trakcie kiedy okolice miast i miasteczek pełne są drobnych wytwórców żywności, którzy produkują w dogodnych cenach towary żywnościowe pełnowartościowe, bez użycia syntetycznych środków i polepszaczy potraw – zobacz chleb na zakwasie. Batalia trwała dużo lat, ale Jamie osiągnął sukces. Wykazał, że szkolne posiłki w żadnym wypadku nie są wiele droższe od tych cateringowych, a ich wartość zdrowotna jest zdecydowanie większa. Udało się uzyskać dopłata od brytyjskiego rządu, wydaje się w następstwie tego, że na razie sytuacja przebiega pomyślnie dla zdrowia brytyjskich dzieci. W następstwie tego ze zdziwieniem można odnotować fakt, że polskie szkoły, w których zespół pań kucharek przygotowywał na co dzień dzieciom proste jednakowoż smaczne oraz zdrowe posiłki, chcą odejść od tego modelu na rzecz obsługi cateringowej.

Polecamy także inne wpisy:

Comments are closed.